Hoe maak je van jouw dumbphone weer een smartphone?

Laat je niet gebruiken

Er zijn zoveel voorbeelden van producten of diensten die in ons voordeel kunnen werken als we ze op de juiste manier gebruiken. Zo heeft het internet ons toegang gegeven tot vrijwel alle kennis van de wereld. Je smartphone is de ideale tool om hier toegang tot de krijgen en als we dit slim gebruiken kunnen we ongekende vooruitgang boeken.

De realiteit is echter anders. Er is geen gebrek aan het aantal onderzoeken dat de smartphone de grootste afleiding van dit moment vind. Dus mijn voorstel is om hier zo weinig mogelijk aan mee te doen zodat jij je belangrijkste werk op een dag makkelijker gedaan kan krijgen.

Daarom zijn hier 3 tips die jouw leven productiever gaan maken.

#1 Brain.fm

Een app die ik al jarenlang gebruik en ervoor zorgt dat ik keer op keer in flow kom is de app van Brain.fm.

Volgens de website komt het hier op neer: 

Our science-first approach creates music that sounds different–and affects your brain differently–than any other music.

Met andere woorden, de muziek in deze app, klinkt en beïnvloed je hersenen anders dan elke soort muziek. 

Ongestoord doorwerken

Het grootste voordeel dat ik zelf ervaar is dat ik ongestoord achter elkaar door kan werken en dan heb ik het hier over 1-2 uur achter elkaar. In deze tijd kan ik ontzettend veel gedaan krijgen. 

Met muziek merk ik dat ik toch sneller ben afgeleid en voordat ik het door heb ben ik de playlist aan het bewerken.

Bonus tip: Combineer dit met de Bose Quiet Comfort 35 ii en je hebt een gouden combinatie te pakken.

De app is de eerste 5x gratis, daarna +/- €2-3 per maand (er zijn genoeg kortingscodes te vinden)

#2 Forest

Bomen groeien en zo meer gedaan krijgen, hoe dom klinkt dat? Toch werkt het en het belangrijkste voordelen die ik eraan merkte is niet alleen dat ik meer werk gedaan kon krijgen in minder tijd maar vooral dat ik me bewust werd hoevaak ik mijn mobiel er onbewust bij pak.

De werking van de app is simpel:

Zet de timer (15 min t/m 2 uur)
Gebruik in die periode geen andere apps op je mobiel
Tadaa, je boom is klaar.

Gebeld worden kan wel en heeft geen invloed op je boom.

Hoezo zou ik digitale bomen willen groeien?

Nu een vraag die wellicht veel mensen hebben: Hoezo zou ik digitale bomen willen groeien?

Het antwoord is, waarschijnlijk niet. Maar wat de app erg slim doet is dat het je ontregeld en de uiteindelijke resultaten wat het voor veel mensen heeft, waaronder ik, is dat je je mobieltje veel minder gebruikt en veel meer gedaan kan krijgen in veel minder tijd.

Dit komt omdat je je bewust word van hoe vaak je je mobieltje in handen hebt. Deze bewustwording zorgt ervoor dat je makkelijker nieuwe keuzes kan maken en dit leid in veel gevallen tot het minder gebruiken van de telefoon.

De app kost minder dan € 2,- en hiermee kun je het onbeperkt gebruiken.
Deze app heeft wereldwijd al 65 miljoen! uren gemaakt aan het groeien van bomen en meer dan 200.000 echte bomen geplant via Trees for the Future.

Update: In de laatste versie kun je nu ook met elkaar de app gebruiken. Als 1 persoon een andere app gebruikt tijdens zo’n sessie, gaat ieders boom dood. Groepsdruk incoming.

#3 Verwijder of verplaats de meeste apps

Verwijder de meeste apps van je telefoon of verplaats deze naar mappen. Sociale media apps, emailapps, of, alle andere overige apps die je veel te veel afleiden, zorg voor minimale input en prikkels van je telefoon. Maak een map aan door een app ingedrukt te houden en die op een andere app te plaatsen, en zet in die map in het eerste blok maar 1 app. Deze vorige zin wil je wellicht nog een keer lezen.

Hoe minder prikkels je krijgt, hoe minder je geprikkeld word om een app te gebruiken.

Ik ben niet verbonden aan de genoemde apps. Met andere woorden, ik krijg geen knaken voor dit artikel. De apps werken gewoon ontzettend goed en dat is wat telt.

Bonustip: Sleeptown

Deze app ben ik momenteel aan het testen.

Er is genoeg onderzoek gedaan naar slechtere slaap door het gebruik van de smartphone vlak voordat je naar bed gaat. De oorzaken verschillen tussen het blauwe licht van je telefoon dat slaapremmend werkt en het gebruik van apps die je hersenen actief houden. 

Deze app helpt je een slaapritme te creëren en het op de lange termijn vol te houden.

Meer artikelen

William Hummel is dé spreker voor MKB & Multinationals over maximale productiviteit en persoonlijk leiderschap

Wat is flow?
Hoe werkt flow?
Hoe kom je in flow?

Doelen in 2019 gehaald?
Stel ze nu nog slimmer in 2020.