Hoe krijg je de focus van een monnik?

Druk zijn vs. productief zijn

”Hoe gaat het?”
– Goed, druk!

Vrijwel iedereen heeft het druk of noemt zichzelf zo.

De afgelopen jaren heb ik heel wat mensen gesproken en veel gesprekken begonnen met een opmerking dat ze het druk hadden.

Een groot deel hiervan wilde aangeven dat het goed met hun ging en dat ze ”veel te doen” hadden.

Druk zijn word vaak gezien als iets goeds want het kan goed voelen om ”druk bezig” te zijn maar druk zijn is in de basis een vorm van luiheid. Ik zal het uitleggen.

Drukke mensen zeggen meestal: ''ja''.

Drukke mensen zeggen meestal ja. Productieve mensen zeggen vaker nee of nemen de tijd om er over na te denken. Vroeger bewonderde ik mensen die het druk hadden en als ik zag dat mensen het rustig hadden, dan twijfelde ik eraan of het wel goed met hun ging. Dit is best wel een groot probleem in deze maatschappij en dit is de reden dat veel mensen zichzelf druk noemen.

Hier is een waarheid die ik eerde liever niet wilde horen:
Druk zijn wordt vaak gebruikt als vermomming om de paar kritisch belangrijke acties (die ook meestal het meest ongemakkelijk zijn om te doen) te vermijden. Deze laatste zin wil je wellicht nog een keer lezen.

Langzaam haasten

Eén van de manieren die ik heb ontdekt om niet meer druk te zijn is wat ik zelf noem: ”Langzaam haasten”.

Als je dit zelf wil dan kun je het volgende voor jezelf kopiëren:

Voordat de week begint plan ik mijn belangrijkste acties in mijn agenda en ik plan deze op de momenten dat ik hier het beste in ben. Zo doe ik mentale acties in de ochtend, emotionele acties zoals afspraken vanaf de middag en fysieke acties zoals sporten in de middag of avond.

Plan tot in detail

Ik plan alles tot in detail om twee redenen. 
1. Ik wil weten of ik tijd heb om de taak te doen. Deze is vrij logisch. 
2. Ik wil een schuldgevoel voorkomen.

Eerder was ik aan het werk en dacht ik aan alle andere belangrijke taken die ook moesten gebeuren. Dit verdween door dit systeem te gebruiken, want al het belangrijke, inclusief de vrije tijd stond gepland.

 

Jep, ik was in 2013 al goed met foto's.

De focus van een monnik

Dit was wat ik van de monnik Ajahn Brahm leerde. Hij leerde mij het verschil tussen monniken en de rest van de mensen. Hij zei:

Monniken werken, eten en slapen. Dit is net zoals vele anderen.

Het verschil dat wij maken is:
Als we slapen, zijn we aan het slapen.
Als we werken, zijn we aan het werk.
Als we eten, zijn we aan het eten.

Ik kreeg zo de focus van een monnik. Als ik werkte, werkte ik. Tijdens het eten, was ik aan het eten. Als ik vrij was, was ik vrij.

Het is tijd om de controle over je eigen aandacht weer terug te nemen.

Bepalen wat je niet doet is net zo belangrijk

Meer artikelen

William Hummel is dé spreker voor MKB & Multinationals over maximale productiviteit en persoonlijk leiderschap

Hoe maak je van jouw
dumbphone weer
een smartphone?

Doelen in 2019 gehaald? Stel ze nu nog slimmer in 2020.​